Vedlikehold av gitaren

Om man har investert i en ordentlig gitar, er det viktig å ta vare på den og vedlikeholde den. Da sørger man for at den fungerer optimalt og varer lengst mulig. Hvis man setter seg inn i de grunnleggende prinsippene for gode vedlikeholdsrutiner slipper man å oppsøke verksteder for å gjennomføre dyre reperasjoner. Ordentlig vedlikehold kan derfor være en svært god investering, som vil kunne spare gitareiere mange penger i det lange løp.

Verktøykasse for gitareiere

Det kan være fornuftig å etablere en liten dedikert verktøykasse for vedlikehold av gitaren. Om denne er lett tilgjengelig til enhver tid, vil vedlikehold og reparasjoner gå enklere og være mer lystbetonte. En slik verktøykasse bør typisk inneholde relativt lett tilgjengelige produkter, hvorav det meste kan fåes kjøpt på nettbutikker som for eksempel partyking:

 • Forskjellige skrutrekkere
 • Et umbraco-sett
 • Strengesveiv
 • Avbitertang
 • Loddejern (for eiere av elektriske gitarer)
 • Multimeter (for eiere av elektriske gitarer)
 • Rensemidler
 • Poleringsmidler
 • Filler (myke og lofrie)
 • Tannbørste, eller annen liten børste med myk bust
 • Olje for fingerbrettet
 • Strengerens
 • Et sett med ekstra strenger

Generelle vedlikeholdsråd

Gitarer tåler generelt relativt røff behandling, i forhold til lignende instrumenter som fiolin og ukulele. Et av de viktigste aspektene for å ta vare på gitaren er å sørge for en fornuftig oppbevaring. Gitaren bør stå tørt og ute av direkte sollys når den ikke er i bruk. For de som oppbevarer gitaren i en kasse kan det være fornuftig å investere i en fuktighetsstabilisator. Gitarer liker heller ikke ekstreme temperaturer. Dette kan være lurt å huske på om man frakter gitaren i bil, hvor temperaturene fort kan komme ned i minus 20 grader om vinteren, og godt over 30 grader om sommeren.

Videre kan en god vane være å tørke av gitarhalsen etter hver gang den brukes. Det bør være like naturlig som å stemme gitaren før man spiller. Dette vil både forlenge levetiden til fingerbrettet, samt sørge for at strengene holder seg lengere og gir bedre klang. Det vil derfor kunne redusere intervallet på strengebyttene. Å gi strengene en liten omgang med strengerens en gang i blant er også sterkt anbefalt.

Når man bytter strenger, har man en gylden mulighet til å rense gripebrettet. Denne bør man ikke la gå fra seg. Det finnes flere spesialprodukter lett tilgjengelig for rengjøring. En liten dråpe Zalo i lunka vann kan også fungere. Benytt en fille som ikke loer, samt en tannbørste, eller tilsvarende, for å rense godt. Etter det er grundig rengjort bør man la det tørke godt, før man påfører olje for fornyet styrke og glans.

Selve gitarkroppen trenger også ettersyn og vedlikehold, om man ønsker at den blanke finishen skal vare lenge. Det finnes også her en rekke spesialprodukter som kan fåes kjøpt blant annet på musikkforretninger. Polering av gitar er ikke helt ulikt polering av bil. Det lønner seg å ta seg god tid, og ta små områder hver for seg. Om poleringsmiddelet størkner før man får rubbet det godt ut, vil det etterlate merker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *