Bør din første gitar være akustisk eller elektrisk?

Dette er et spørsmål de lærde strides om, og det finnes kanskje ikke noe objektivt svar. Det finnes dog gode argumenter begge veier, og det kan være lurt å veie de for og imot hverandre før du eventuelt tar en avgjørelse. Gitarinteresserte foreldre vil gjerne at sønnen eller datteren skal lære seg å spille, og da er det lurt å være oppdatert på hvilke fordeler de to ulike gitartypene har for de som er helt ferske.

Akustisk først?

Det er en vanlig oppfatning særlig, blant nybegynneres foreldre, at det er smartest å starte med kassegitar. Dette er en respektabel mening, fordi en kassegitar er billigere og du slipper å kjøpe blant annet forsterker. Å bruke for mye penger på en gitar til en nybegynner er ikke å anbefale, særlig når du trenger penger til legehjelp fra Kry fordi du trenger tips til bekjempelse av forkjølelse og lignende.

Med akustisk gitar trenger du heller ikke å forholde deg til volumknapper og ulike funksjoner på forsterkeren, og du kan fokusere mer på det grunnleggende ved gitarspillingen. Rolling Stones-legenden Keith Richards er en av de som er av den oppfatning av at du bør begynne med akustisk, for å få den rette «feelingen».

Elektrisk først?

Det finnes også gode argumenter for hvorfor du godt kan begynne med elektrisk. En el-gitar kan være en del lettere å håndtere, ettersom halsen som regel er tynnere og det er kortere avstand mellom strengene. Nye spillere er gjerne ikke fingerferdige nok til å håndtere halser av det tykkere slaget, og på den måten blir nybegynnerstadiet noe enklere å komme seg igjennom for den uerfarne. Og tro det eller ei, en elektrisk gitar kan by på langt mindre støy enn en akustisk en.

En el-gitar kan du tross alt øve på selv om den ikke er plugget inn i noen forsterker, og i verste fall kan du benytte deg av et headset koblet til forsterkeren. Slik minsker du sjansen for å bli til sjenanse for resten av husholdningen når du øver. For mange er det dessuten lyden av en el-gitar som inspirerer dem til å ville begynne å spille i utgangspunktet, så derfor kan en el-gitar fungere som det rette incentivet for å bli god.

Hvordan velge

Som vi har sett finnes det gode argumenter for å starte med både akustisk og elektrisk, og kanskje er det ikke et spørsmål vi trenger å dvele så altfor mye ved, selv om det er greit å ha argumentene i bakhodet. Hvis du har et talent for gitarspilling og et brennende ønske om å bli god, vil du klare det uansett hva du begynner med. For å bli god kreves det hard jobbing og stå-på-vilje, og det følger med selv om tykkelsen på gitarhalsen skulle være som skreddersydd for dine fingre.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *