Legendariske gitarer

Mange rockstjerner fortsetter å tjene penger etter sin død. Nylig var det auksjon på gitaren til Prince, som endte opp med å bli solgt for 137.500 dollar i Los Angeles. Det avdøde amerikanske artistikonet er allikevel ikke regnet blant de største gitarlegendene, og det kan derfor være enda mer penger å hente hvis man er besittelse av det riktige instrumentet. Rockhistorien har tross alt produsert legendariske artister som Eric Clapton, Jimmy Hendrix og Eddie Van Halen. Gitarer tilhørende disse legendene er meget ettertraktet blant samlere og fans rundt i verden.

De mest kjente gitarene

Liverpool, England - May 25, 2015: The entrance to the The Beatles Story. The exhibition at The Albert Dock in Liverpool is dedicated to the 1960s rock band The Beatles.

En klassisk låt av The Beatles er «Yellow Submarine». Bandets gitarist, George Harrison, hadde sin egen gitar kalt «Lucy». Gitaren ble først stjålet på 1970-tallet, men Harrison lyktes med å få den tilbake, og den ble værende hos ham til han døde i 2001. Eric Claptons gitar «Blackie» var en trofast følgesvenn fram til 1990-tallet før den ble auksjonert bort for 959.500 dollar i 2004. Legendariske Jimmy Hendrix ble også godt kjent for sin «Stratocaster» ettersom han spilte den amerikanske nasjonalsangen på denne på Woodstockfestivalen i 1968. Dessverre døde en av verdens aller mest talentfulle gitarister i 1970. Van Halen bygde seg opp en solid tilhengerskare på 1970- og 80-tallet. Eddie Van Halens «Frankenstrat» var en trofast følgesvenn alle disse årene, og en variant av denne ble brukt så nylig som i 2012. Billy Gibbons fra skjeggete ZZ Top har en Les Paul-gitar fra 1959, som han har gitt kallenavnet «Miss Pearly Gates».

Bakgrunnen til den elektriske gitaren

Den elektriske gitaren ble oppfunnet i 1931, og ble brukt mye av jazzartister på 1930- og 40-tallet. De fleste av oss forbinder vel allikevel denne gitaren med de første rockbandene som oppsto på 1950-tallet. Kommersialiseringen av rock og pop skjøt for alvor fart i løpet av 1960-tallet med legendariske band som «The Beatles». 1970-tallet sto for en noe tyngre bølge, og fostret mange band og gitarister som til og med dagens ungdommer lytter til. Eksempler på disse er tungrockband som Black Sabbath og allerede nevnte Van Halen. 1970-tallet ble også gjennombruddet for pønken, hvor selve grunnholdningen var at alle kunne spille i et band så lenge de hadde den rette holdningen. Nå til dags virker det som elgitaren har fått et aldri så lite retropreg, ettersom det kreves et visst talent for å kunne spille på den. Den gir derfor publikum en mer autentisk følelse, framfor mye av populærmusikken som i disse dager lages på datamaskiner.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *